Güzel Sanatlara Hazırlık
GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK KURSU: ÜNİVERSİTEYE ADIM ADIM YOLCULUK
Bu program, lise öğrencilerine ve liseden mezun genç veya yetişkin bireylere çeşitli güzel sanatlar fakültelerinin (resim, heykel, grafik, iç mimari, animasyon, el sanatları vb.) bölümlerine yönelik bir resim eğitimi sunmaktadır.
Programın amacı, bireyleri profesyonel anlamda sıfır noktasında kabul ederek, doğru görmeyi, algılamayı, sanatsal düşünmeyi, yorumlamayı ve doğru aktarmayı öğrenebilecekleri bir yöntem izleyerek, teorik bilgilerle desteklenmiş bir hazırlık süreci sonunda sınava hazır hale getirmektir.
Süreç ve İçerik:
Desen:
Konunun çeşitli çizici resim malzemeleri ile satıh üzerine resmedilmesidir. Desen, resmin temeli ve başlangıcıdır. Kurşun kalem, füzen tarama uçları gibi malzemeler kullanılarak ışık, gölge ve açık koyu ilişkisine dikkat edilir. Kadraj ve kompozisyon desenin vazgeçilmez unsurlarındandır.
Çizgi Çalışmaları:
Çizeceğimiz nesnenin yapısını doğru bir çizgiyle, doğru bir kompozisyon ve orantı ile yapılan çalışmalardır.
Ölçü Alma Yöntemleri:
Sağ elimize aldığımız bir kalem aracılığıyla çizeceğimiz nesnelerin eni boyu arasındaki ilişkiyi anlamak ve bunu kağıda aktarma çalışmaları.
Canlı Modelden Desen Çalışmaları:
Figürün baş, gövde ve diğer bölümlerinin orantılarının, kas ve kemik yapılarının öğretildiği en öğretici çalışma tarzıdır.
Işık ve Gölge Çalışmaları:
Gelen ışık kaynağına göre resmi biçimlendirmek; ışık soldan geliyorsa lekelerin sağ tarafta ve nesnenin yapısına göre doğru bir gözlemle konulması.
Oran Orantı Çalışmaları:
Nesnenin eni, boyu, hacmi ve diğer bölgelerinin birbiriyle ilişkisini doğru anlamak için yapılan çalışmalar.
Perspektif:
Temelde iki tip perspektif olan tek noktalı ve iki noktalı perspektifin, bulunduğumuz konuma ve baktığımız nesnelere göre ayrı ayrı uygulanması ve değişkenliği.
İmgesel Çalışmalar:
Öğrencilerin öğrendikleri konuları farklı kompozisyonlarla ortaya çıkarmak ve yetenek sınavlarına benzer sorulara yaklaşımı içeren çalışmalar.
Bellek Eğitimi:
Öğrencinin baktığı nesneyle ilişkisini geliştirmek, onu daha iyi tanımasını sağlamak ve özelliklerini aklında kalmasını, anlamasını sağlamak için yapılan çalışmalar.
Renkli Resim Teknikleri:
Sulu boya, kuru boya, pastel boya, yağlı boya, akrilik gibi tekniklerin natürmort ve figürlü hayali kompozisyonlarda uygulanması çalışmaları.
Teorik Bilgiler:
Sanat akımlarının öğretilmesi (Empresyonizm, Ekspresyonizm, Kübizm, Sürrealizm vb.), ressamlar ve heykeltraşlar hakkında bilgilendirme. Güncel sanatsal etkinliklere katılım ve sergi ziyaretleri.